Peki nedir bu gestasyonel diyabet?Nasıl çare bulunur?Diyet Listesi örnekleri .

Gestasyonel Diyabet nedir?(Gebelik şekeri)

Hamile kişinin,hamilelik sırasında kan şekerinin normal seviyelerin üzerine çıkması durumuna denir.

Gestasyonel Diyabet nasıl oluşur?


Gebeliğin 24. haftasında vücut kan şekerini düzenleyen insüline direnç gösterir ve kan şekeri yükselir.


Gestasyonel Diyabet nasıl anlaşılır?


Gebeliğin 24-28. haftaları arasında 50 gr'lık şeker yükleme işlemi yapılır.Açken kan alındıktan sonra ağızdan alınan 50 gr'lık glikozlu sıvı sonrasında 1 saat beklenir ve tekrar kan alınır.Eğer tokluk  yani sıvı içtikten sonra  verdiğiniz kan sonucunuzdaki değer (140 mg/dl --190 mg/dl ) arasında ise gebe 100 gr lık şeker yükleme işlemi yapılır.Bu testtede açken kan alındıktan sonra
100 gr'lık glikoz su karışımı içilir ve birinci,ikinci,üçüncü saatlerde kan verilir.Bu işlem sonucunda eğer en az iki değer bu (140 mg/dl --190 mg/dl )  sınırların içinde ise Gestasyonel Diyabet tanısı konur.

Gestasyonel Diyabetin Normal değerleri nelerdir?


Açlık:95 mg/dl
1.saat:185 mg/dl
2.saat:165mg/dl
3.saat:145mg/dl

Gestasyonel Diyabette tedavi süreci nedir?

Gestasyonel diyabet yaşayan gebelerin % 15-20'sinde insülin takviyesine gerek duyulurken bir çoğu diyet ile bu değerleri normal hale getirebilir.Diyet yaparken sıkı kan ölçümü takibi çok önemlidir.Uzmanlar tarafından hazırlanan kişiye özel   diyet düzenli yapıldığı takdirde (bknz:BEN) gestasyonel diyabet olası riskleri ortadan kalkar.

Gestasyonel Diyabet diyet listeleri?

Kişinin boyuna kilosuna ve varsa diğer hastalıklarına göz önünde bulundurarak uzman hekimler tarafından hazırlanan diyet listeleridir.Hamile kişinin aç kalmadan ana öğünler ve ara öğünlerle bir nevi sağlıklı beslenmesini de sağlayan diyet şeklinde esas amaç asla aç kalmamak ve vücudun beslenme durumunu belirli bir sabitte tutumaktır.

Not:Bu gibi diyetlerin kişiye özel hazırlamasını asla ve asla netten bulunan diyet listelerinin uygulanmaması gerektiğini düşündüğüm için liste paylaşmadan fikir vermek istedim.

Gestasyonel Diyabetin gebeliğe etkileri nelerdir?


Düşük yapma,iri bebek doğurma,rahim içi bebek ölümü,bebeğin amnio sıvısında artış,plesentanın erken ayrılması(erken doğum),gebelikte tansiyon yükselmesi (preeklamsi),doğumsal anomaliler,vajinal mantar ve israr yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi olasılığı.

ÖNEMLİ NOT !!!!!!!  Bu gibi durumlar hamile kişinin diyabetini kontrol altına almadan hamilelik geçirmesi durumunda yaşanabilecek sorunlardır ki yaşanmayadabilir.

Gestasyonel Diyabetin doğum üzerindeki etkileri nelerdir?


İri bebek sebebi ile normal doğum
Bebekte akciğer gelişiminde olumsuz etki ve erken doğumla birlikte bebeğin yoğun bakıma alınabilme ihtimali  (işte benim yaşadığım ve hayatımın en kötü günleri olan anlar)
Tek başına sezaryen sebebi değildir ama iri bebek nedeni ile sezaryene dolayısı sebep olması durumu doğabilir.

Gestasyonel Diyabet doğum sonrasında geçer mi?


Gestasyonel diyabet doğum sonrası kendiliğinden ortadan kalkar fakat bu durumu yaşayan gebelerin ileride hayatlarında diyabetle karşılaşma riskleri artar.Bu sebeple doğumdan 6 hafta sonra 75gr'lık şeker yükleme testi yaptırmalı durum kontrol edilmelidir.


   Unutulmamalıdır ki:bu yazı bilgilendirme ve farkındalığı arttırmak amaçlıdır ve yazılanların tamamı başınıza illaki gelecek diye bir durum söz konusu değildir.