Ne denir ki.??

   Bu  4+4+4 eğitim sistemi belki bizi şu an için ilgilendirmiyor belki miniklerimiz küçük ama ileride bu sistemin çöküşleri olduğunda kızım bana demeyecek mi "anne neden sesiniz çıkmadı" diye.

Uzman görüşlerine yer veren birçok yazı okudum ve sonunda şu izlenimleri elde ettim.

1-5 yaşına geçmeden çocuk ilk okula başlıyor,soyut algıları gelişmeden bir çok yeni şeye daha adapte olamazken 9 yaşında orta okula başlayacaklar ve bu zihinsel yığılma kümülatif bir başarısızlığı getirecek gibi duruyor.

2-Temel becerileri öğrenme dönemi normalde 5 yıl iken ve yetmezken şimdi bu 4 yıla düşürülecek ve 4 yıl sonunda seçim yapma durumu olacak.Hızlı alınmış bir karar yerine yıllarca araştırarak eğitimcilerle ve velilerle ortaklaşa çalışılan bir tasarı hazırlamak müfredatta kökten değişiklik yapmak fakat geçiş dönemindeki çocukları ziyan etmemek gerekir.

3-Okula başlama yaşı 60-72 ay arası gibi geniş bir dönem bu demek ki önümüzdeki dönemde 2006 doğumlu çocuklarla 2007 eylül ayında doğan çocuklara kadar  tüm çocuklar okula başlayabilecek uzun vadede düzene girebilen bir durum olabilir ama ilk yılların sıkıntısı sürer gider...Eğitim sisteminde bir çocuğun 1 aylık bir algı değişikliği bile göz önünde bulundurulursa  bu ciddi bir handikap.

4-Çocukların 7-11 yaş arası somut işlemleri 12 yaş üstünde de soyut işlemleri algıladıkları varsayılırsa başlama yaşında ki yanlış karar burada da karşımıza çıkıyor.

5-5 yaşında bir çocuk okuldaki eğitimi kaldıramayabilir hali hazırda evde olan bir çocuk bile tuvalet gereksinimi için annesine ihtiyaç duyarken bazı bilişsel ve sosyal becerileri almamış çocuğun okul öncesine hazırlanmadan okula başlaması ileride doğacak ciddi bir sorun.

6-Çocuklar 9-13 yaşlarında farklı seçmeli dersler ve programlar alabilecekler,seçtikleri orta okul ileride seçecekler lisenin bir alt yapısını hazırlayacaksa buda 17 yaşında bile gelecekleri için seçim yapan çocuklarımıza kaygılanmamızın yanında daha vahim bir durum.

7-Orta okula nasıl geçileceği belirsiz,seçmeli ders ve programların ilerde ki dönemlerle olan ilişkisi belirsiz.

8-Kırsal kesimde yaşayan,mevcut iklim sebebi ile okula 2 saat yürüme yolu ile giden 5 yaşında bir çocuk düşünebiliyor musunuz?

9-Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin de açıkta kalacağı varsayılırsa atanamayan bir çok öğretmene birde bu öğretmenlerin eklenmesiyle artan istihdam sorunu.

     Nereden baksanız dökülen,mantıklı hiçbir durumu olmayan bilir kişilerin bile açıklamakta tıkandığı aceleye gelmiş bir sistemi çocuklarımızın önüne koymak onları buna zorlamak ne fena değil mi?

    Tarihe not düşüyorum:Kızım inşallah senin okul döneminde bu sorunlar çözülmüş olur belki bencilce bir dua ama elimden fazlası gelmiyor.

resim on5yirmi5 sitesinden alıntıdır