Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş

Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş alerji konusunda bizim şansımız olmuştu.


İkinci çocuğumda da alerji olduğunu anlamam ve acı gerçeklerle yüzleşmem çok fazla zaman alabilirdi ama Bera'nın barsaklarındaki sinyaller bazı şeyleri netleştirmeme yetti. Kan vardı! Hem de bariz bir şekilde kan vardı. Artık "Bebeğim alerjik mi?" demiyordum bile. Emindim, bebeğim alerjikti. Lina'da olduğu gibi doktor doktor dolaşmak istemiyordum. Bir doktor bulmayı ve kafamdaki tüm soru işaretlerini silmiş olmayı istiyordum. Doktordan çıkıp yine google'da alerji konusunda araştırma yapmak en son istediğim şeydi. Araştırmalarım doğrultusunda tüm kapılar Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş'a çıktı. Asıl branşı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları aynı zamanda Çocuk Gastroentereloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı..



Alerji, deneyimli isteyen bir hastalık

Çevremde görüştüğüm herkesin bir şekilde yolu Fügen hanıma çıkınca bizde zar zor da olsa randevu alabildik. Ben, doktorumuza gitmek için beklediğimiz süre zarfında süt ürünlerini, alerjen özelliği yüksek olan yiyecekleri kestim çünkü çocuğumu emzirmeye devam etmek istiyordum ve ben yedikçe ona dokunuyordu.

Odaya girdiğimizde Fügen hanım Bera ile sohbet etti. Bera ne kadar o dönemde konuşamayacak kadar minik olsa da sevecen birinin kendi ile iletişim kurmak istediğini anlamıştı. Fügen hanım sabırla hikayemizi dinledi ve Bera'yı tamamen soyup muayene etmek istediğini söyledi. Hani tepeden tırnağa derler ya aynen öyle inceledi Bera'yı. Her yerine dokundu. Saç diplerinden ayak tırnaklarına kadar her yerini muayene etti. Alerji konusundan birçok doktora gitmiştim ama bu zamana kadar ilk defa diz kapağı arkalarına, saç diplerine, kulak arkalarına bakılmıştı.

Gittiğimiz zaman klinik tablomuz şu şekildeydi.
  • Makatta çatlak
  • Popoda geçmeyen yara şeklinde pişik
  • El bileklerinde kuruluk ve pul pul kabarma
  • Saç diplerinde konak
  • Diz arkalarında kuruluk
  • Hırlama 
  • Ayakta ve yatarak reflü
  • Kakada mukus
  • Kakada kan

Prof. Dr. Fügen hanım Bera'yı muayene ettikten sonra herhangi bir teste gerek olmadığını ve eliminasyon diyeti ile başlayacağımızı, aynı diyeti benim de yapmam gerektiğini söyledi. Diğer doktorların aksine Fügen hanım yiyebileceklerinizin listesini veriyordu. En azıdan nasıl bir yol izleyeceğim belliydi ve kafamdaki soru işaretleri kalkmıştı.

Tedavide izleyeceğimiz yol şu şekildeydi; önce Bera'nın hasar gören yerlerini onaracaktık sonra kademeli olarak yemek listemizin çeşidi artacaktı. Her muayene arası 1,5 - 2 ay olacak ve biz bu süre zarfında doktorun dediği listeyi uygulayacaktık. Zaten listeler bu süreye göre verilmişti. Olası bir aksi durumda haberleşmek üzere muayenehaneden ayrıldık.

Doktorumuzdan bahsetmem gerekirse; çocuk ruhundan anlayan, son derece tatlı, çocuğu hakkıyla muayene eden, verdiği bilgiler açıklayıcı ve kafada soru işareti kalmasına mahal vermeyen, alerji konusundan deneyimli ve neredeyse çocuğun öyküsünü bir kez muayene ettiğinde kendi anlatacak kadar iyi gözlem yapan bir doktor.

Birçok kişi eliminasyon diyeti yapmak zor geldiği için bu tarz yaklaşımları olan doktorları, çocukları ya da anneleri aç bırakmakla suçluyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Mesela; çocuğunuzun diyelim ki limona alerjisi yok ama inek sütüne alerjisi var. Bir süre alerjen ürünlere maruz kalmaktan bedenin içinde ya da dışında bazı sıkıntılar yaşamış. Bera, ben peynir yiyorum diye sıkıntı çekiyordu ya da süt içtim diye barsakları hasar görüp kanama yapacak raddeye gelmişti. Ben zaten hasarlı olan barsak üzerine bir de limon gibi asitli bir besini tüketsem barsak daha çok hasar görebilir ya da süt ürününü kessem bile barsağın iyileşmesi yavaşlayabilirdi. Bu sebeple alerjisi olmasa dahi çocuğun bedeni akut vaziyetteyken genel alerjen sınıfına giren şeylerden de uzak durmak bana göre en mantıklısı. Doktorumuzun da mantığı bu şekildeydi.

Bana her şey mantıklı gelmişti. Bir süre bu şekilde deneyecektik. Lina'da yaşadığım gibi elime "Yasaklı ürünler listesi" tutuşturulmamıştı. Adım adım ne yapacağım belliydi. Kendimi perişan ve ne yapacağımı şaşırmış halde hissetmiyordum. Alerji zaten başlı başına zorken kendini yenik hissederek tedaviye başlamak yerine zor bir yola girmiş olsak da kayıp değildi bu benim için. Bunda şüphesiz en büyük etki doktorumun verdiği güvendi. Siz de alerji konusunda doğru bir yol almak istiyorsanız kendi doktorumuz memnuniyetle tavsiye ediyorum.

Prof Dr. Fügen Çullu Çokuğraş muayenehane telefon :  0 212 291 29 39

Aynı zamanda Fügen hocanın eşi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı aynı zamanda Çocuk Alerjileri, Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı.





Fügen Çullu Çokuğraş,alerji, süt alerjisi, Haluk Çokuğraş