VEDA.....


Doğuma içimde unutulan 7,5 cm lik bir kitleyle girmiştim,hemde tümörümden kalan bir parça mı yoksa yeni üreyen bir tümör mü olduğu bilinemiyordu.Lina doğduktan sonra ameliyatım devam edecek içimden o kitle temizlecek ve patoloji yapılacaktı sonuç kötü olursada rahmim alınacaktı.Ama her anne gibi benimde en önemsediğim konu kızımın sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve onu emizirebilmekti.Doğuma girerken sütüm gelmeye başlamıştı bile.Sanırım miyadından 3,5 hafta erken olmasına rağmen doğurmak üzere olmamın bunda etkisi büyüktü.

Sonra ameliyat bitti,tömörüm için ameliyatta yapılan patoloji değilde genel patoloji sonucunu bekleme kararı alındı ve ben yaklaşık 2,5 saat süren operasyondan çıktım.Lina beni beklerken çok acıkmıştı çünkü "Aman sakın mama vermeyin,ben kızımı emzireceğim." diye seksen kere tembihlemiştim herkese.

Sonra ilk kavuşma oldu,saat zaman mekan herşey anlamını yitirdi ve herşey ama herşey etrafımızda dönmeye başladı.Ağlayacağım sanmıştım ama ben aldığım ağır narkozun etkisiyle suratım ölü gibi kaşlarım çatık kendimden hiç bu kadar emin olmadığım bir halde Lina'ya bakıyor acaba başarabilecek mi,emebilecek mi diye hayıflanıyordum.

Sonra,

Hemşire hanım bakar mısınız? Bebeğim meme emerken hırıldıyor,zor nefes alıyor bu normal mi?
Merve hanım bebek erken doğdu biraz güçsüz sürekli ememeyebilir,ona biraz zaman tanıyalım,ara ara emer,ara ara uyur.
....
....
.....
Dilek abla bu çocuk çok hırlıyor,çok zorlanıyor emerken..
Merve telaş yapma,daha küçük sürekli ememez.
....
....
....
Hemşireyi çağrırın!!!
Hemşire hanım,kızım ememiyor ve çok zor nefes alıyor bir bakar mısınız?
....
....
....
Gidiş o gidiş..Lina 11 gün boyunca bir daha hiç kucağıma verilmedi.........

Sonra yoğun bakımda onu bir dakika görebilmek için o acıyan dikişlerimle gittiğim Bakırköy-Göztepe  yolları.

Yoğun bakım doktorumuz "Merve Hanım süt getirmeniz lazım Lina artık normal beslenmeye geçecek ve sizin sütünüz antibiyotik niyetine ona ilaç gibi gelecek.Lütfen üç saatte bir sütünüzü sağın bize bol bol süt getirmeniz gerekiyor."

Nerdeeeeee...Doktorumuzun dediği gibi sütümü sağıyordum ama her sağdığımda toplamda  30 cc süt anca geliyordu diğer anneler poşet dolusu süt getiriken benim poşetlerim neredeyse ziyan oluyordu.Sonra her türlü şeyi yedim,içtim.Süt olsun diye yapmadığım şey yoktu.Veee şunu anladım ki süt meselesinin özü su içmekten geçiyor.

Zaman hızla geçti ve sonunda beklenen gün geldi..Hastaneden gelen telefonla havalara uçtuk.

Dırrrr Dırrrr...
Merve hanım,Sevde Lina bugün taburcu olabilir,kıyafet açısından hazırlıklı gelin diye aradık,ayrıca size emzirme eğitimi vereceğiz eğer bebek emmeyi başarabilirse taburcu olacak.

Hastanede herşey yolunda gitmişti,Lina'yı aldığımız 11.12.2010 tarihinde saat 16:00 civarı sudan çıkmış balık gibiydim.Eve geldik ve ben kızımla başbaşaydım.

Memeyi kapamayan,adam gibi ememeyen bir bebek ve acıdan kıvranan bir anne karşılıklı ağladık durduk.Sevgili kayınvaldemin sırtımdan ter sildiği zamanları hatırlıyorumda o kadar acı çekmiştim ki bu acı ancak annelik içgüdüsüyle dayanabilecek türdendi.Sonra Lina sütümle doymadı,her mamaya başlama serüveninde olduğu gibi bizimde sarılığımız arttı ve mama takviyesine başladık.

Bu dönemde yaşadığım emzirme acıları tavan yapmış ve arayışa geçmiştim,öyle lansinoh kremler,ayva çekirdeği jelleri ve lanolin içeren tüm şeyler işe yaramamış ve sonunda ben göğüs kalkanı denen hadiseyle tanışmıştım.Tanışmak ki ne tanışmak..Sanırım emzirirken 1 yıl boyunca acı çeken ve bir yıl göğüs kalkanı ile yatıp kalkmak zorunda kalan tek anne benimdir.




Velhasıl bizim emzirme sürecimiz önce emzir,doymazsa mama takviyesi yap şeklinde devam etti,beşbuçuk aylıkken ek gıdaya geçtik ve  30.12.2012 tarihine kadar azalarak devam etti.

Ben bu kadar cefa çekmişken,Lina memeyi bırakacağı zaman ona nasıl derdim artık meme tü kaka oldu diye .Nasıl tadını bozmak için  kötü şeyler sürerdim.Nasıl kötülerdim aramızdaki en doğal ve bir o kadar bağlayıcı hadiseyi.

Memeyi bırakma sürecimiz beklediğim gibi olgunlukla geçti,geçmeseydide asla meme kötü demeyecektim,limon sürmeyecektim,bant takmayacaktım.Peki ne mi yaptık:

Önce meme emme sıklığını azalttık,sonra geceleri meme emme olayını azalttık,derken gece meme emmemeye başladık.Gece kalktığında "abla oldun" yalanını attık.(Kızım bunları okurken bana kızma vallahi herşey senin için.)Sonra ben kendimi hazırladım zira Lina'dan çok ben hazır hissetmiyordum sanki kendimi.Hatta yazmıştım duygularımı.

Ve o gün geldi çattı,banyo yaptık,masaj falan derken seni kucağıma aldım gözlerinin içine baktım ve şunları söyledim "Anneciğim artık sen abla oldun,şimdi seni emzireceğim ama bir daha meme yok,olur mu birtanem."

Gözlerimden süzülen yaşlarla 30.12.2012 saat tam 20:34'te baban seni son emzirişimi videoya çekti ve biz meme emmeye VEDA ettik....