İlk Yılların Hikayesi anneysen.com ve EKS mutfaktaki eğlenceli dakikalar.



      anneysen.com kesinlikle takip edilmesi gerek bir site yandaki resimde gördüğünüz iki güzel insan çok güzel işlere imza attı ve atacağa benziyor.

     6 Nisan günü hepimiz anneysen.com'un düzenlediği "İlk yılların Hikayesi" adlı etkinlikteydik.Hem Prof Dr Benal Büyükgebiz' den önemli şeyler öğrendik hemde Eks Mutfak şefleri ile yemek yaptık.Keyifler sohbetler tatlı dakikaları saymıyorum bile.

     Etkinliğe ilk olarak Prof. Dr. Benal Hanım başladı kendisi bize çocuk beslenmesi konusunda önemli tüyolar verdi.

    Bu konuyu sevgili arkadaşım Güner harika şeyleri paylaştığı bloğunda öyle güzel özetlemiş ki anlatamam işte Minikler ve Annleri bloğundan alıntıladığım detayları.Mutlaka fayda sağlayacaktır.




“Çocuğunuzu sevgiyle, stressiz büyütmeye çalışın.”

İşte “Bebeğiniz Sağlıkla Büyüsün İyi Yaşasın” seminerinden Prof. Dr. Benal Büyükgebiz’in dilinden notlarım:
Annelerin, bilgi ve bilinç düzeyi arttıkça sorumluluk düzeyi de buna paralel olarak artmakta. Anne de çocuğumu, doğru besleyemiyorum, hiçbir şey yemiyor, brokolisini de yesin, şu kadar kalsiyum alsın, aman meyve saatini kaçırmayayım derken strese giriyor ve maalesef ki çocuklar da annelerin bu gerginliğini hissediyor. Lütfen çocuklarımızı mutlu yetiştrelim.
  • Beslenmede doğru bildiğimiz yanlışlar
  • Başaramadığımız kahvaltı
  • Unuttuğumuz su
  • Görmezden geldiğimiz obezite
Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
  • Süt ve süt ürünleriyle pekmez yenmez.
Pekmez çok yararlı bir besindir. Ancak içerdiği demirden dolayı değil, içerdiği çok sayıdaki mineralden dolayı zengin bir besindir. Doğal bir tatlandırıcıdır. Her ne kadar denetimsiz bir şekilde yapılan  pekmezin çok sağlıklı olmadığı, yüksek ve uzun süreli ısıya maruz kaldığı için zararlı maddelerin ortaya çıktığı şeklinde çıkan haberler olsa da, WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’nün kabul sınırları kontrollü olarka üretildiğinde çok faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Ispanak demirden zengin midir? (Temel Reis efsanesi)
Ispanak içindeki demirin emilimi, ıspanağın yapısındaki okzalattan dolayı düşüktür. Çocuğunuzun demir ihtiyacını karşılayabilmek için en az yarım kilo ıspanağı yedirmeniz gerekir. (!) Bu da çocuklar için pek mümkün görünmüyor. Yani, çocuğunuza sadece ıspanak yedirerek, çocuğunuzun demir ihtiyacını karşılayamazsınız.

“Mucize besin aramayın!”

Çünkü mucize besin yoktur. Yani bir tek yiyecekle bütün ihtiyacımız olan proteini, karbonhidarı, vitamini karşılayamayız.. Bu nedenle, ülkemiz şartlarını da unutmayarak, ulaşabildiğimiz besinlerle yeterli ve dengeli beslenmeye çalışalım. Çocuğunuz brokoli de yesin ama siz de yiyorsanız. Siz yemeyip çocuğunuzun yemesi için zorluyorsanız, bu olmaz.  Unutmayın, çocuklar sizi model alır.
  • Yoğurtlu Ispanak Efsanesi
Seviyorsanız yiyin.Yemek yemek sadece  karın doyurmak değildir. Yemek bir tatmin ve doygunluk hissidir. Bu da insana mutluluk verir. Yemek yerken sohbet edin, güzel şeylerden bahsedin ki masaya gelmek istemeyen çocuğunuz neler kaçırdığını merak etsin. Yiyecekleri sadece içindeki kalsiyum, protein, karbonhidrat olarak görmeyin.
  • Bıldırcın yumurtası öksürüğe iyi gelir mi? Besleyici midir?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bıldırcın yumurtası ile tavuk yumurtasının besin değerleri aynı. Bu  nedenle tavuk yumurtası ile bıldırcın yumurtasının ağırlıklarını da düşünürsek, bıldırcın yumurtasının kolesterol içeriği daha fazla olmak üzere,  4 bıldırcın yumurtası bir tavuk yumurtasına  eşdeğer.
Başaramadığımız Kahvaltı
Kahvaltı çok önemli bir öğündür. Besleyici olsun diye annelerimiz, büsküvi, peynir, yumurta, pekmez, cevizi karıştırıp bebeklerine verip iki saat sonra da meyve püresi zamanı geldi diye çocuğunu yemesi zorluyor.  Bu kadar kuvvetli besin aldıktan sonra çocuğun iki saat sonra acıkması mümkün mü? Anneler çocuklarının kendileri gibi kahvaltı yapmasını bekliyor. Peynir, zeytin, yumurta, bal… Ancak bu çocuklar için pek uygun olmuyor. Çocukların kahvaltıları illa böyle olmak zorunda değil. Bir gün haşlanmış yumurta, bir gün krep , bir gün kek ve süt olur. Olur da olur. Bu dünyanın sonu değildir. Kahvaltıda yediklerini çeşitlendirerek dengeyi sağlayabiliriz.


“Hiç bir besin zehir değildir, hiç bir besin de mucize değildir!”

Yukarıdaki söze ek olarak şunu belirtmeliyim ki şeker ile hiperaktivite arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çocukların şeker kullanımına dikkat etmek gerekir.
Unuttuğumuz Su
Acıkan yemek yer, susayan su içer. Ancak bu su içme işini bazen iş yoğunluğu, bazen önemsememek yüzünden erteleyebiliyoruz. Çocuklar da aynı şekilde oyuna dalıp su içmeyi unutabilirler. Bu nedenle onların ulaşabilecekleri yerlere su bırakın ki,  su içsinler. Bazen görmek bile susadığımızı fark etmemizi sağlar. Küçük çocukların susadıklarını anlamamız çok da kolay değildir. Bu nedenle sık sık su vermek veya teklif etmek gerekir. Su içmeyi bir alışkanlık haline getirmemiz gerekir.
Görmezden Geldiğimiz Obezite
Gürbüz çocuğun sevilmesi ve dışarıdan bakılınca sağlıklı görünmesi nedeniyle obezite tehlikesini fark etmekte zorlanıyoruz. Annelerimiz, bu konuda daha bilinçli olmalı ve obezite tehlikesini erken fark etmelidirler. Sağlıklı bir çocuk, için yeterli ve dengeli beslenme diyoruz.  Özellikle obezite nedeniyle diyet yapan çocuklara “yeme” denmemesi gerekir. Biz de onunla birlikte yemeyeceğiz. Bizim yediğimiz de çocuğumuzun yemesi gereken olmalı.
İşte Güner'in güzel üslubuyla yazdığı seminer notlarımız bunlar şimdi  EKS mutfak ekibiyle yaptığımız etkinlikten kareler geliyor..

   Önce eğitimimizin sponsoru SMA ile formül mamadan sütlaç yaptık.Pek sevimli olmasa da idare eder.Sonra bir kısmımız sebzeleri un,yumurta,galeta unu üçlüsüne buladı ve sebzelerimiz fırına yollandı.

Bu gördükleriniz bizim takım Müge Sezen ve Ben :))



    Sonra soğanları kavurduk,julyen doğranmış biberlerimizi ekledik,en son etimizi kattık ve etlerimiz pişene kadar bekledik,yemeği ocaktan almaya yakın soya sosu ve karışık meksika baharatlarımızdan ekledik ve enfes fajitamız böylece hazırlanmış oldu.






     İşte burada da fırınlanmış sebzelerimizi görüyoruz ne kadar dürüm fajitamı yerken bunların tadına bakmayı unutsam da eminim harika olmuşlardır.




Ve sosyal anneler bir etkinlikte daha karşımızda.





EKS MUTFAK HATIRASI













,