Nicelik değil NİTELİK...





Bu sabah üyesi olduğum Facebook sayfalarını gezerken sevgili Duru'nun Annesi Nurşah aynı adlı sayfasında şu soruyu sormuştu:

"Çocuklarınıza balık yağı kullanıyor musunuz?Bizim doktorumuz geçen seneden beri 'Kullanmanıza gerek yok.' diyor ama ben karasız kaldım sizin de önerilerinizi bekliyorum."

Bende ona yazdığım cevaptan sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim.


   Şöyle bir giriş yapmak gerekirse hepimiz çocuğumuz için en iyisini yapmaya çalışan bilinçli ve farkındalığı olan anneleriz.Malum çocuklarımızı takip eden uzman bir doktor olmasının yanında aynı zamanda internet ortamında da fazlaca araştırma yapan doğruyu bulma adına elinden geleni ardına koymayan anneleriz.

Bu sabah Sevgili Nurşah'ın bu sorusundan sonra bir çok arkadaş cevap yazmış.

*Balık yağına doktorumuz karşı vermiyoruz.
*Çocuğum gayet iyi beslenen iştahlı bir çocuk gerek duymuyorum.
*Balık yağını iştah açıcı olarak algılıyorlar bu çok yanlış.
*Balık vermektense balık yağı vermek denetimden geçtiği için daha mantıklı.
*Şu marka tavsiye ederim memnun kaldım çocuğum hiç hasta olmuyor.

vs vs.....

Bende bu konuda kendi deneyimlediğim şeyleri paylaşmak istedim başta belirtmem gerekirse bunlar sadece benim 29 aylık anneliğimde öğrendiklerim.


  • Öncelikle geçen gün gittiğimiz eğitimden de öğrendiğimiz gibi mucize besin yoktur.Mucize ilaçta yoktur.İştahsız çocuğu kabul etmeyen anne vardır yada çocuğun iştahsızlığının altında herhangi bir sağlık problemi yatıyordur.
  • Vitaminler reçetesiz yazılan ilaçlar olduğu için alınmasında,kafaya göre kullanılmasında herhangi bir tehdit olmadığı anlamı çıkarılmamalıdır.Gittiğimiz iki çocuk doktoru -biri alerji uzmanı aynı zamanda-gereksiz vitamin alımının çocuklarda önemli sıkıntılara yol açabileceğinde hem fikirler.
  • Vitaminler iştah açmaz.Eğer sizde böyle bir etkisi olduysa ezbere vitamin alarak bunu düzelttiyseniz,çocuğunuzun bir vitamine ihtiyacı vardır ve belki siz bilmeden onu yerine koymuşsunuzdur.Bu da çocuğunuzun iştahında hafif bir düzelme yaratmış olabilir.
  • Eğer çocuk vitamin almasına ve iyi yemesine rağmen iyi gelişim göstermiyorsa bunun altındaki başka sebepler olup olmadığı aranmalıdır.
  • Sebzenin mevsiminde ve etin sağlıklı olanını tüketmek,elimizden geldiği kadar -ne kadar tam anlamıyla nasıl üretildiğini bilmesekte-sertifikalı organik gıda tüketmek sentetik ilaç kullanımındanher zaman iyidir bana göre ve Prof Dr. Benal Büyükgebiz'e göre.
  • Bir çocuğun her şeyi yemesi,gayet iyi beslenmesi tüm vitamin değerlerinin iyi olduğu anlamına gelmez.
  • İleri derecede vitamine ihtiyaç duyan bir vücut mutlaka bunun sinyalini verir.Huzursuzluk ve baş terlemesi,erken bıngıldak kapanması yada tam tersi,tırnaklarda sık kırılma-yamulma,sırt kemiğinde eğrilik,asimetrik vücut,çabuk kırılan kemikler,boy uzamaması vs vs.

Ben kızımın iştahsızlığı sebebi ile birçok sefer balık yağı ve multivitamin verdim.Hiçte faydasını görmedim.Doktorlarımız gerek görmediği için onlardan gizledim ta ki bir muayenemiz de doktorumuz şunları söyleyen kadar:

  • Gereksiz vitamin kullanımı vücutta karaciğerde kümelenerek karaciğer toksitesine yol açabilir.
  • Bazı vitaminler gereğinden fazla alındığında sebebi ortadan kalksın diye aldığınız iştahsızlığı başlı başına doğururlar.
  • Yine bazı vitaminlerin fazla alınması şiddetli kalp çarpıntısına sebep olabilir.
  • Bazı vitaminlerin fazla alımı kalsiyum oranın fazlalaşmasına sebep olur ki buda damar hastalıklarını beraberinde getirir.
Sonra bu yazımda bahsettiğim gibi eğer bir takviye yapacaksam bunun gerekliğinden emin olup ona göre yapmak adına tahlil yaptırmaya karar verdim.

"Bunun yanı sıra şunu da belirtmek isterim ki bebeklik çağında rutin olarak alınması gereken alınmadığında bir çok farklı rahatsızlıklara yol açan,bakanlık kapsamında da verilmesi rutinleştirilen vitaminleri kastetmiyorum.Kaldı ki keşke onlardan eksikliği var mı yok mu bakılarak rutine sokulsa..

Yani işte böyle düşüncelerim.Her çocuk farklıdır lütfen size iyi gelen bir ilacı bir başkasına tavsiye etmek yerine uzmana danışılmasını öğütleyin.Eğer çocuk yiyorsa ne ala ama yemiyorsa vitamine boğmak yerine yediği o minik öğünü nitelikli hale getirmek lazım.E ne de olsa önemli olan NİCELİK DEĞİL NİTELİK.....


Hangi besinler içinde hangi vitaminler var öğrenmek için TIK