KIŞA HAZIRLIK -BAMYA-

Vallahi ben evlenmeden önce de severdim mutfak işlerini,öyle incik cincik uğraşayım severdim yani .Sunumu güzel olsun diye tortilla ekmeğinden salata kasesi yapmışlığım da vardır yada  milföyü kase içine yayarak fırına verip milföy hamurundan çanak yapıp  'altı-sebzeli-tavuklu-üstü- kaşarlı- milföy çanağında- yemek de yapmışlığım vardır. Off ismi bile bir dünya ama tadı ömre bedel.Hiç unutmam sevgili kayınpederim onu tabağında birden  al aşağı edince çok bozulup ilk iftar davetimde yeni gelin alınganlığı bile göstermişliğim olmuştur yani.Gerçi kendi kendime yapmıştım kimse anlamamıştı ama :))



Ay konu nereden nereye geldi.Velhasıl esas konu mevsiminde yemek.Sunumu severdim ama aman mevsiminde yiyeyim,kışın domates yemeyeyim,illa ki organik olsun dertlerim yoktu,hepsi çocuğum olunca başladı.

Zamane anneliğinden midir yoksa fazlaca evhamlı olan kişiliğimden midir bilinmez ama onu bunu seçer, organiğini arar,mevsiminde yer oldum.Bu sebepten zamanında köy kadınlarının yaptığı ama şimdilerde çok bilmiş annelerin (bende onlardan biriyim) vazgeçilmezi kışa hazırlık mevzusu baş gösterdi.Eskiden kadınlar tarhana yapar,domates konservesi yapar kaldırırlardı da kimse de aferin demezdi.Şimdi evde kışa hazırlık için domates yapan "Ay ne tatlı ve bilinçli bir anne,aman da aferin çocuğunu ne çok düşünen tip" diye nitelendiriliyor.Yapmayan daha az düşünüyor diye bir şey de yok tabi ki..Tercih meselesi.

Yanlış anlaşılmasın bende yapıyorum bunu,özümüze döndükçe düzeliyoruz sanırım biz.Doğal olanı ucuza almamız gerekirken,bir kaç misli para ödediğimiz şu dönemde kuzularımızı mevsiminde sebze-meyve ile beslemek şüphesiz hepimizin amacı.Yaşadığımız anormal üretim çağında sağlığımızda tehdit altına sokmadan elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz kışa hazırlığımızı.



Bende bu sebepten  2 hafta önce "Abla son mahsul bu daha çıkmaz!" diye beni kandıran pazarcıdan kilosu 8 TL'ye bamya aldım ama yetmedi.Gerek benim çok sevmem ve gerekse Lina'nın sevdiği yemekler arasında olmasından sebep bu hafta tekrar aldım hemde daha güzel bamyayı kilosu 6 TL'ye..

Önceden ben bamyayı kavanozda kaynatıyordum ama çok zahmetli ve kavanoz hava yaptığında tüm bamya şimdi yemek üzere dolaba giriyordu.Kışa saklayamıyordum çünkü kavanozu iyi sıkmazsam yada başka aksilik olursa bamya olmamış demek oluyordu.

Sağ olsun canım- ikinci annem- kayınvalideciğim komşusundan öğrendiği yeni yöntemini öğretti de o zahmetten beni kurtardı.

Yapılışına gelince:

Arzu ettiğiniz kadar bamyayı huni şeklinde temizleyin.
Sonra arzu ettiğiniz miktarda domatesi (miktar belirtmedim çünkü sadece lezzet versin diye kullandım yemek yaparken ek yapabilirsiniz) rendeleyin ve kaynatın hafif sulu kalacak şekilde olduğunda ayıkladığınız bamyaları içine atın.
Bamyaların rengi dönüp domatesin suyu azaldığında ocağı kısın 1 yada (4 kilodan fazlaysa) 2 limonun suyunu sıkıp nazikçe karıştırın ve 1 dk sonra ocağı kapatın.
Daha sonra bamyaları fırın tepsisine yayın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan bamyaları kilitli bozdolabı poşetine koyun burada püf nokta poşetin kilidini kapatırken havasını almanız aman dikkat edin
Sonra doğruuu dondurucuya..

Benim kilitli buzdolabı poşetim kalmayınca streç filme sardım :))


Aslında önce yaptıklarım daha güzeldi kilitli poşette dizi dizi duruyorlardı bunlarla idare edin artık.



Burada 3 kat birer yemeklik ayrılmış bamya iki tane de Lina için -yapacak bir şey bulamadığımda hemen yapmak için - ayırdığım minik poşetler var.


Kışın afiyetle yemeniz dileğiyle.



Gecem bu not sana :Seninle az önce konuştuktan sonra yazı içeriğini değiştirdim yazıda bozulan düzen sayesinde kanserin arttığından ve çocuğumun buna potansiyeli olduğu için mevsiminde yemesine daha çok dikkat ettiğimden bahsedecektim ki az önce bana yazdığın sihirli sözcük aklıma düştü:ZİHNİNİ ÖZGÜR BIRAK...Bıraktım gitti...Bugün pek dokunduk birbirimizin yüreğine...Sevgilerimi gönderiyorum...