Baklava tarifi

Her şey eşimin "Tatlım ya,madem bayramda Yalova'da kalamayacağız,annemin baklavasına hasret kalacağım,bana baklava yapar mısın? demesiyle başladı...


Neee baklava mı!!! Baklava yahu bu pilav,makarna değil ki şıppadanak yapayım...Kocacığım sağ olsun çok anlayışlıdır.Ben ne zaman "Ne yemek yapayım?" desem, "Kafana göre takıl,evde ne varsa,kolayına ne geliyorsa." der.Bende her seferinde "Ama bana hiç yardımcı olmuyorsun." derim.Sen misin diyen!Adamcağızın 5,5 yıl boyunca sesi çıkmazsa,çıkınca tam çıkar işte böyle."Ay yok ben uğraşamam,benim kollarım osteopenik,ağrı girer o kadar oklava ile haşır neşir olursam." dedim ama içim fena oldu tabi.Ay sanki neymiş yani şu baklava, abarattığın şeye bak,bir çok insan yapabildiğine göre sende yaparsın.








Bayramda malum mevzu sebebi ile Lina'yı göremeyecek olan dedesi ve babaannesi bize ziyarete geldiler.Bende fırsat bu fırsat sevgili annemden (kayınvalidem) baklava yapmayı öğreneyim dedim.Kendisi harika baklava açar..Yaptık yapmasına da ben açarken kadıncağıza fenalık gelecekti.Zira eli alışık pıt pıt açıyor hamuru ben on saatte bir yufka çıkarıyorum...Neyse gelelim nasıl yaptığımıza..

Gittik malzemeleri aldık.İşte klasik un,şeker,nişasta vs.Bu her katı ayrı ayrı açılan oklava baklavası değilde merdane baklavası yapmaya karar verdik.Bunu yaparken yine her katı ayrı ayrı açıyorsun ama minik minik sonra onları birleştirip bir büyük yufka elde ediyorsun ortalama 5 adet büyük yufka çıkıyor.Bu büyük yufkalarda 5 minik bezenin açılmış hali..



Detaylı anlatıma geçersek:

Malzemeler 

Hamur İçin,

Ort. 4 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı limon yada sirke
Hamurların yapışmaması için Buğday nişastası


Şerbet için ,

5 bardak su
3,5 bardak şeker
Kaynamaya yakın 4-5 damla limon sıkılıyor

Üzeri için,

250-300 g tereyağ


Yapılışı:

Sıvı malzemeleri karıştırıp içine yavaş yavaş unumuzu ilave ediyoruz ben aldığı kadar un muhabbetini sevmediğim için unu koyarken ölçtüm,keşke tüm tarif yapanlar böyle yapsa.Neyse gelelim mevzumuza..Sıvı malzemeler ile unu güzelce yoğuruyoruz elde ettiğimiz hamur artık yoğurma kabına yapışmayacak kıvama gelince hamurumuzu ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz.

Bu malzemeler ile 25 adet beze yani,25 adet minik hamur parçası çıkıyor.Hamurlar dinlenince bu 25 parçayı 5'erli ayırıyoruz.5 parça bezenin hepsini açarken nişasta sürerek açıyoruz ve bir diğerini üzerine koyarken de araya nişasta koyuyoruz,yalnız tepsimiz ne ölçüdeyse açtığımız hamurlar onun yarı ölçüsü kadar olacak.Yani çapı 30 cm'lik bir tepsi kullanacaksan 5 hamurumuzda çapı 15 cm olacak şekilde açacağız.

Buraya kadar ne yaptık;hamurumuzu yoğurduk 25 parçaya böldük,onuda 5 parça 5 parça ayırdık..İlk beş parçayı tepsimizin yarısı kadar açtık üst üste koyduk.Üst üste koyarken de aralarına nişasta sürdük.Amaç yapışmasınlar..

Şimdi elde ettiğimiz 5 katlı yufkamızı önümüze alıyoruz ve merdane yardımı ile tepsimiz boyutunda açıyoruz.O 5 kat bütünleşip bir kat haline geliyor ve tepsi ölçüsünü alıyor.İşte baklavamızın ilk yufkası çıktı.Tereyağ ile yağladığımız tepsimize ilk yufkamızı yerleştiriyoruz ve arasına fındık ceviz ne arzu ediyorsak onu koyuyoruz.

Bu işlemi 5'erli şekilde devam ediyoruz ve 4 büyük boy yufka daha elde ediyoruz.

Bu arada bir yanda da şerbetimiz kaynamış oluyor.

Baklavamızın 4 katını tepsiye dizdik ve aralarına fındık-ceviz ne istersek koyduk son katıda dizince baklavamızı kesiyoruz.Daha sonra  erittiğimiz tereyağını baklavanın üzerine aralara da girecek şekilde gezidirip,200 derecelik fırına pişiriyoruz.Baklavanın üzeri kızarmaya başlayınca fırından çıkarıyoruz.Ve ılınmaya bırakıyoruz.

Burada püf noktası şerbetin kaynar olmaması.İkisi de ılıkken döktüğünüzde işlem tamam..

Bu baklavayı açarken bal yanağım uyuyordu.Nadiren şerbetli tatlı yer ama bundan iki dilim yedi..

EV BAKLAVASI ÖYLE ÇOK ZOR BİR ŞEY DEĞİLMİŞ BOŞ BİR ZAMANINIZDA DENEYİN DERİM..

Bir sonraki mutfak deneyimimiz mantı olacak dostlar..

Ben yemek bloğu olmadığım için tarif vermedeki ve yapılış şeklindeki aksaklıkları görmeyiniz.











baklava tarifi