Kardeş haberi vermek.




Kafam karışık içimde tuhaf hisler var.İkinci hamileliğimi öğrendiğim ilk andan itibaren aklıma tek gelen şey Lina oldu.Onun kardeş haberini ciddi anlamda söylediğimizde nasıl karşılayacağı ya da kardeşi olduktan sonra nasıl davranacağı konuları sürekli düşüncelerimiz arasında.

Bunun yanında ben ne kadar ömrümde ilk defa kendimi bu kadar güçlü hissetsem de yetebilecek miyiz hissi ikimizde de mevcut.Bir de küçük hali ile abla olacak bazı sorumlulukları olacak,sevdiği tüm herkes onun etrafındayken onları bölüşmek zorunda kalacak ve biz bu durumda herhangi bir sıkıntı çıktığında ekstra özverili ve anlayışlı olacağız.

Bunlar aslında sürecin getirdikleri ile değişecek şeyler.Sen ne kadar planlarsan planla hayat bir şekilde seni kendi rüzgarının etkisine alıyor.

Biz Lina'ya kardeşi olacağını daha söylemedik ama kendisi bir şeylerden sezinliyor.Zaman zaman yanında ağzımızdan kaçıyor ama tam anlamı ile konuşmadık.Bu süreçte uzmanların da tavsiyesi ile değişimleri gözlemleyip kendisinin sormasını bekliyoruz.Kimi çocuk sormazmış ama Lina hafif hafif sorgulamaya başladı.

Ciddi anlamda kardeş isteyen bir çocuk.Hatta kardeşinin adı bile belli ona göre Toprak.Bu ben hamile kalmadan önce de böyleydi.Gerçekle yüzleşince ne olur bilemem ama önceden kardeşi okulun oyuncak gününe giden bir şey zannederken şimdi kanlı canlı kardeş olacağını biliyor.

Geçen gün boğuşuyorduk -ki eskisi kadar boğuşamıyoruz ve "Anne neden boğuşmuyoruz,çok eğlenceli." dediğinde bile üzülüyorum.- "Anneciğim karnıma dikkat et olur mu?" dedim. "Biliyorum içinde bebek var." dedi.Böyle soru cümleleri olmadığı zaman genelde "Olsun mu,ister misin kardeş? diye soruyoruz.Hemen "Evet çok isterim." diyor.

Bizim amacımız da çocuğumuz biraz daha büyüdüğünde Lina'ya söylemek.O soruna kadar süreci uzatmak.


  • Çocukların zaman mevhumu yoktur.Ne kadar süre sonra doğacağını sorduğunda bunu anlamdıramaz.
  • Allah korusun bebekte olası bir erken doğum anında kendini kotarabilecek aylarda olması tercihimiz.
  • Uzun zaman önce söyleyip kafasında zaten oluşacak onlarca soruya soru ekleyip endişelerinin artmasını engellemek.
  • Süreci doğal haline bırakıp onun değişimleri gözlemlemesine ve sormasına fırsat vermek.
  • Bebek nereden geldi? Nasıl yaptınız? Nasıl doğacak? gibi sorular için zaman kazanmak ve daha büyüyeceği için daha rahat cevap verebileceğimiz zamanı kollamak.

İki çocuklu aileler siz kardeş haberini nasıl/ne zaman verdiniz? Sonuç ne oldu? 




Kardeş haberi vermek