Yenidogan Sünneti

Bebeğimizin erkek olduğunu öğrendiğimiz andan itibaren sünneti ne zaman yaptırmamız gerektiği konusunu araştırmaya başladık. Ortak kararımız Bera büyümeden sünnetini yaptırmaktı. Yalnız Bera erken doğunca sünnet işlemini ilk hafta yaptıramadık. Sonrasında sarılık oldu derken 7 Ocak 2015' de sünnet olması için randevu aldık. 1 ay 3 günlükken olmuş oldu.

Neden yenidoğan sünnetine karar verdiğimize gelince dini inanışımız gereği zaten yaptırmak istediğimiz bir şeyi çocuğumuz için en az travma olacak dönemde ve genel anestezi almadan yaptırmak bizim önceliğimizdi bu sebeple yenidoğan sünneti olmasına karar verdik. Bunu yanında başka sebeplerimiz de vardı:

  • Çocuğun bir organının kesileceği endişesi yaşamaması
  • Bu dönemde yara iyileşmelerinin son derece hızlı olması
  • Hissetme duygusunun azlığı acı eşiği yüksekliği
  • Üriner sistem bozukluklarını ve kanserlerini ciddi ölçüde azaltması,
  • Evde bakılmasını kolay olması ve ekstra pansuman gerekmemesi
  • Ekstra kıyafet gerekmeden acısız iyileşmesi
  • Çocuğun dokunup yarayı tahriş etme ihtimali olmaması

Peki sünnet için kimi tercih ettik?

Daha önce eşim ve benim de bünyesinde çalıştığımız Echo Grup'da çalışan Uzman Cerrah Dr. Metin Kuş eşimin tercihi oldu. Kendisi o doktoru tanıdığı ve güvendiği için ben de fikrine saygı duydum.

Sünnette hangi yöntem tercih edildi?

Metin hoca "Anam babam usulü sünnet olacak.Merak etme gayet de iyi olacak için rahat olsun." dedi ve işlem başladı.

Yaklaşık 17 dakika süren işlemin her anında eşim ve ben Bera'nın yanındaydık. Eşim kayda aldı ben oğlumu tuttum. Bera' yı yatırdılar belden aşağısına örtü örtüp sadece o bölgenin açık kalmasına sağladılar. Sterilize ettikten sonra minik bir iğne ile lokal uyuşturup işleme başladılar. İşlem esnasında sadece Metin Hoca' nın "Burası biraz hassas bölge ağlayabilir endişe etme. Canı çok yanmıyor sadece hassasiyet fazla olduğu için huylanacak." dediği zaman ağladı. Ama asla almak istemediği emzik sürekli ağzındaydı. Sımsıkı yapıştı ve deli gibi emdi. Ben de o sırada kendimi bırakmadım ve sürekli başını severek " Tamam miniğim iyi olacak. Bak bitti. Birazdan geçecek." gibi şeyler söyleyip durdum.

Şunu söylemek isterim ki basit ama kanlı bir işlem dayanamayan girmesin. İşlem sonrası kendimi nasıl sıkmışsam Metin hoca yanaklarımı sıkıp " Hadi ağla ağla." dedi ve benim gözler çeşme oldu.

Sünnet sonrasına gelince:

O bölge özel bir sargı bezi ile sarıldı. Benim yapmam gereken ise o sargı bezi düşene kadar müdahale etmemek düşünce doktorun reçete ettiği bir kremi her bez değiştirmede sürmek. Eve geldiğimiz gün bizim hareketli bıdık ayağı ile sarılı bölgedeki sargıyı çıkarınca ortalık biraz kan gölü olsa da onun dışında sorun yaşamadık.

  • Her bez değiştirmede krem sürdüm.
  • Sık sık bez değiştirdim
  • O bölgeye krem sürünce üzerine pamuk kapadım
  • Bardak, pipiped gibi şeyler kullanmadım.

Tam bir hafta sonra her şey tamamen iyileşti. Absorbe iplik kullanıldığı için dikiş aldırma derdi olmadı. Bölge kremli olduğu için pamuk yapışmadı. Yine olsa yine aynısını yapar evladımın kesin yaptıracağımız bir şey için travma yaşamasını istemezdim. Erken dönemde hem çabuk iyileşti hem de kendisi o korkuyu yaşamadan bu durumu atlatmış oldu. 

Uzmanlar ya erken dönemde ya da 5 yaşından sonra sünneti yaptırmayı, 6 yaş sonrasına da bırakmamayı öneriyorlar fakat ben 5 yaşında olsam ve bana biri o işlemi anlatsa asla ve asla izin vermezdim.

Sünnet sonrası oğluma bir kitap bir de Cesaret Belgesi hediye ettiler. Çok tatlı bir anı.



Nice güzel anılarımız olsun anneciğim bir kademe daha atlamış olduk böylece.

Yenidoğan sünneti nasıl olur?