İftar Yemek Tarifleri


İftar ve sahur, Ramazan'ın iki ana öğünüdür. On bir ay boyunca uygulanan yeme içme alışkanlıklarının değişmesi, özellikle ilk günlerde kişinin metabolizmasını değişik şekillerde etkileyebilir. Geçiş süreci, özel tariflerden yararlanılarak daha sağlıklı ve daha kolay bir şekilde atlatılabilir.
Ramazan ayına özel beslenme düzeninin normal hayatı olumsuz etkilememesi için mutlaka iki ana öğünün dengeli bir biçimde yenmesi gerekir. Ramazan'da sağlıklı bir menü hazırlamanız için gerekli olan iftar yemek tarifleri sayesinde ibadetinizi yaparken sağlınızı da koruyabilirsiniz.

Çorbalar

İftarı bir miktar suyla birlikte tercihe göre zeytin, hurma, ceviz, badem ya da ufak bir parça ekmek ile yapmak en uygunudur. Sonrasında fazla sıcak olmayacak şekilde bir kase çorba içmek ise aç ve susuz geçirilen saatlerden sonra sindirim sisteminin ani ve yoğun şekilde çalışmaya başlamasını önler. Sağlıklı bir çorbanın az yağlı ve bol lifli ve akışkan olması gerekir. Sebzeli ya da yoğurtlu çorbalar, hafif ve doyurucu bir başlangıç için idealdir.

Ana Yemekler

Özellikle kalabalık iftar yemeklerinde yapılan hatalardan biri, çorbanın hemen arkasından ana yemeğe başlamaktır. Tüm gün hissedilen açlığın etkisiyle biraz önce içilen çorba daha mideye bile ulaşmadan ana yemeğe başlamak kişiye sonrasında ağırlık ve yorgunluk hissi verir.
Oysa ki ana yemeğe başlamadan önce biraz dinlenmek hem mideyi ana yemeğe hazırlar hem de fark etmeden fazla miktarda yemek tüketmeyi önler. Ana yemek tercihinin, normal zamanlardakinden daha az yağlı olması; kullanılan yağın da mümkün olduğunca bitkisel olması gerekir. Etli yemeklerin ızgara ya da haşlama olması, yanlarında da mutlaka bir miktar sebze ile tüketilmesi tercih edilmelidir.

Salatalar, Zeytinyağlılar ve Diğer Besinler

Salata ve zeytinyağlılar, sindirimi düzenleyip tokluk hissini artıracağı için sağlıklı bir iftar menüsünde mutlaka bulunmalıdır. Yoğurt da salata ve zeytinyağlılar gibi mideyi rahatlatıp vücudun ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum ve minerallerin alınmasını sağlar. Bunların yanında makarna, pilav ve ekmeği aşırıya kaçmadan tüketmek ve mümkünse tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarına yönelmek, iftardan sonra daha rahat etmek için atlanmaması gereken bir noktalardır.

Tatlı ve Meyveler

Tüm gün aç ve susuz kalan vücut, yemek yemeye başlanmasıyla birlikte tatlı tüketme ihtiyacı hissedecektir. Bu durumda, tatlının iftardan en az bir saat sonra tüketilmesi gerekir. Tatlı tercihinin de şerbetli ve yağlı olanlardan çok sütlü ve mümkün olduğunca az şekerli olanlardan yana yapılması gerekir. Tatlı tüketmiş olsanız dahi uyumadan önce bir porsiyon meyve ile yapacağınız küçük bir ara öğün de metabolizmanın diğer aylardaki beslenme düzenine yakın şekilde çalışmasına yardım eder.

On bir ayın sultanı Ramazan'da sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için dengeli iftar menüleri hazırlamak oldukça önemlidir. Hafif ve lezzetli iftar yemek tarifleri için http://www.herkessofraya.com sayfasını ziyaret edebilir; birbirinden lezzetli sayısız tarif ile iftar sofranızı renklendirebilirsiniz.