HT Hayat Hamilelik Gunlugu 28. Hafta



Merhaba,

Sivil hayata alışmaya çalışıyorum. Ne yalan söyleyeyim işteyken çok daha dinleniyordum. Şu iki hafta boyunca bir gün evde olmadım. Son iki aya girmek üzereyim. Hareketlerim kısıtlanmaya başladı. Akşam çok yediysem yardım almadan arabadan inmek ve yardım almadan koltuktan kalkmak zor olabiliyor. Bunda sağ tarafımda sinsi sinsi bekleyen kistin de etkisi büyük.

Geçen hafta söz verdiğim gibi anneler için alınması gereken, hayat kurtaran ya da "İyi ki almışım" diyecekleri ürünleri yazdım. Bunu yaparken kendi fikirlerime fikir katmak için de başka annelere de sordum.

İşte bir hamilenin listesinde olması gerekenler ya da aldığı zaman hayatını kolaylaştıran şeyler:

Mutlaka alınacaklar;
• 0-3 ay (56 cm) ya da 3-6 ay (64 cm) için, mümkünse güvenli tekstil ürünü, organik ya da %100 pamuklu iç giyim eşyaları. Mevsimine göre, uzun kollu ya da kısa kollu. Alt olarak da belini sıkmayacak ve patikli ürünler. Kadife ise içi polarlı olmayan ürünler.

Not: 0-3 ay çok almayın bebekler birden büyüyorlar ve elinizde kalıyor. O, 700 parçalı 'hastane çıkışı' adı altında satılan şeylerden de bir adet yeterli.

• 0-3 ay ve 3-6 ay için dış giyim eşyaları. Yine mevsimine göre: Uzun kollu ya da kısa kollu sentetik olmayan %100 pamuktan yapılmış üstler ve kolaylık olsun diye -kış mevsimi ise- patikli altlar. Üstlerin kenarında, omuz üstünde çıt çıt olanları daha iyi oluyor. Sırt bölgesinde çıt çıt bebeği rahatsız edebiliyor. Beli kalın penyeden yapılmış lastikli altlar çok kullanışlı. Bunun yanında 0-3 aylık dönemde hayat kurtaran bebek eşyası patikli ya da patiksiz önden çıtçıtlı tulumlar. Tulum alırken gizli çıtçıt olmasına ve çıt çıt aralarına dikkat edin. Bazı modellerde aralıklar çok fazla ve çocuğun bedeni gözükebiliyor. Bu da kış ise üşüme sebebi.

• Şapka, eldiven, çorap, gibi aksesuarlar ve mevsime göre gerekli ise kaliteli tekstilden üretilmiş astronotlar çok faydalı.

• Bebeğinizin yaşına uygun ve kaliteli bebek bezi, pişik kremi ve ıslak mendil:Aslında uzmanlar tarafından da salık verilen bebeğin altının yıkanması. En sağlıklı alt temizleme şekli bu. Yoksa su ve pamuk, yoksa saf pamuk ve sudan oluşan ıslak mendiller.

Peki ille de ıslak mendil hayatımızda oluyor, iyisi nasıl olmalı derseniz: Parfümsüz, paraben içermeyen, bispenol A (BPA) olmayan, fitalat (phthalat) bulunmayan, sabun içermeyen, sodyum sulfat türleri (SLS, SLES) içermeyen,alkol olmayan, boya barındırmayan ve anti alerjik ıslak mendiller kullanılabilir.

• Temizlik ürünleri ve aksesuarları: Şampuan ve yan ürünler hipoalerjenik olmalı, içinde sabun miktarı çok düşük olmalı, parfümsüz ve parabensiz olmalı, ph değeri 7,5 yani nötr olmalı, göz yakmayanlar tercih edilmeli, disodyum EDTA barındırmamalı.

Bebeğe alınacak küvet, yıkama süngeri gibi ürünlerin de sağlığa zararlı madde içermemesi elzem. Bu arada küvetin kenarlarına takılan ve çocuğun su ile temasını önleyen bazı fileler var. Bebek suya temas etmeyince üşüyor haberiniz olsun. Sivri uçlu maşrapa yerine önü silikon destekli bebeğin alnına dayadığınızda yüzüne su gelmesini engelleyen maşrapalardan kullanın. Alt açma bezi de çok gerekli bir şey. Kullan at olanları tercih etmek en iyisi öbür türlü yıkamakla uğraşılmaz.

• Bebek arabası:
- Öncelik güvenli olmalı.
- Çok hafif ya da çok ağır olmamalı.
- Kış için koruyucusu olmalı.
- Kumaş malzemesi terletecek cinsten olmamalı.
- Kolu öne ve arakaya ayarlanmalı.
- Kolay açılıp kapanmalı.
- Fren sistemi olmalı.
- Sepeti olmalı.
- Parçası kolay bulunabilen bir marka olmalı.
- Kolay temizlenebilen bir araba olmalı, mümkünse aparat kılıfları çıkarıp yıkanabilmeli.
- Ortalama bir renk alın ki ikinci çocuğunuz da kullansın.

• Süt sağma makinesi: Motor gücü kuvvetli, bpa içermeyen, taşınması ve yıkanması kolay bir ürün olmalı. Mutlaka şarjla ve pille çalışması elzem. Seyyar olarak kullanamamak çok bağlayıcı oluyor.

Bunun yanında sağılan sütleri koymak için süt sağma poşetleri almak gerekiyor. Süt sağma poşetleri mutlaka ileri kalitede olmalı. Kalitesiz bir malzeme içinde dünyanın en iyi sütünü de saklasanız bir anlamı yok.

 Göğüs bakımı için malzemeler: Göğüs bakımı çok önemli, bu yüzden mutlaka emzirmeye uygun sutyen kullanmak şart. Aynı zamanda akan sütün sütyene bulaşmaması için kaliteli bir göğüs pedi alınmalı. Göğüs uçlarının acısını almak için bebek emse bile zararı olmayan, lanolin içeren kremleri mutlaka edinin. Aynı zamanda göğüs ucunun hava almasını sağlayan ve tahriş azaltan bir diğer seçenek de göğüs kalkanı. Benim ilk emzirme deneyimimde hayatımı kurtardı.

• Çocuk için yardımcı malzemeler:


Hamilelik günlüğü yazılarım için ve yazının devamını okumak için buraya tık tık