Check-up nedir? Yaptırmak gerekir mi?


Tıp Bayramı sebebi ile sağlıkla ilgili bir yazı yazmak istedim. Babam yıllardır düzenli yaptırır ama benim ihmal ettiğim bir şey bu sebeple “Check-up nedir? Yaptırmak gerekir mi ? “ bundan bahsedeceğim.
Check-up ya da diğer adıyla tam sağlık taraması, son zamanlarda popüler olmaya başlayan ancak ne yazık ki yeterince yaygınlaşamayan bir çeşit ön muayene diyebilirim. Öyle ki check-up uygulamalarının zararlı olduğunu bile düşünenler var. Bu yüzden; özellikle yanlış bilinenleri düzeltmek ve bilinmeyen detaylara açıklık getirmek için “check-up nedir” sorusuna net bir cevap vermek gerekirse:
Check-up nedir?
Çok basitçe açıklanacak olursa check-up, herhangi bir sağlık sorununuz bulunmasa dahi, bir sağlık kurumunun hemen hemen her bölümünde sağlık kontrolüne girmeniz ve çıkan sonuçlara göre henüz etkisini göstermemiş olabilecek hastalıkların tespitinin sağlanması denilebilir. Muhtemel risklerin erken teşhisi için yapılan bu tarz bir tahlil, tarama ve muayene bütününden geçmek, gelecekteki sağlık sorunlarını siz farkında bile değilken ortadan kaldırmak açısından son derece önemli. Check-up nedir meselesine biraz daha açıklık getirilecek olursa:
Check-up anne karnındaki bebekten başlamak üzere her yaş ve cinsiyetteki kişiye yapılabilen bir çeşit sağlık kontrolüdür. Dahiliye muayenesi ile başlayan check-up,  kan sayımı, tam kan tahlili, tam idrar tahlili, kan şekeri, kolesterol, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, elektrokardiyografi, karın ultrasonu, 40-50 yaş grubunda akciğer grafisi, mamografi, smear, dışkıda gizli kan ve erkeklerde prostat taraması, 50 yaş üstünde ise kolonoskopinin yapıldığı tahlil, tarama ve muayene bütünüdür. Bunların dışında check-up yaptıran kişinin ailesinde genetik aktarımı olan herhangi bir hastalık varsa, direkt olarak o hastalığa yönelik tarama da yapılabilir. İlk dahiliye muayenesinde doktor bu testlerin bazılarının yapılmasını gerekli bulmayabilir ya da bunlara ek farklı test ve muayenelerin yapılmasını isteyebilir. Bunda sizin daha önce geçirdiğiniz hastalıklar ve tedaviler etkilidir.
Check-up nerede yaptırılmalı?
Hemen hemen her hastanede check-up yaptırılabilir elbette. Ancak önemli olan güvenilir sonuçlar alabileceğiniz ve doktorların her sorununuzla içtenlikle ilgilenebileceği bir yerin olması. Hayli kapsamlı bir muayene sürecinden geçerken moralinizin bozulmaması için net bilgilendirmeye ve güler yüze de ihtiyaç var elbette. Central hospital uzman ekibi be deneyimli kadrosu ile bu işte iyi olduklarının garantisini veriyor.
İsterseniz check-up nedir sorusunu bir de uzmanından dinleyebilirsiniz. Benim anlatımıma göre çok daha profesyonel elbette. Central Hospital’in sitesinden Check-up ile ilgili bir sürü videoya ulaşabilmeniz mümkün. 

Hepinize sağlıklık günler dilerim.