Yenidogan Sariligi Nedir?




Bebeğin kanında bulunan bilirubin adlı madde doğumdan önce anne karaciğeri tarafından temizlenir. Bebek doğduktan sonra karaciğeri vücutta biriken bilirubini temizleyemezse kanda bilirubin seviyesi artar ve cilt sarı renkli olmaya başlar.

Yenidoğan bebeklerin büyük bir çoğunluğunda görülen bu durumun hemen müdehale edilmesi gereken bir durum olduğu unutulmamalıdır. Kanda aşırı derece yükselen bilirubin tedavi edilmezse beyinde hasara yol açabilir. 

Genellikle yenidoğanın 3 veya 5 günlükken ortaya çıkan sarılık 2. gününde en yüksek seviyeye ulaşır.    Sarılık olan bebek halsiz gibidir ve cildi sararmaya başlar. Önce yüzü sararan bebeğin daha sonra göğsü, kolları, bacakları sararmaya başlar. Sarılık baştan aşağıda belli olmaya başladıysa bilirubin seviyesi artmış demektir. 

Bebeğin teninin sarı olduğundan emin olmak için gün ışığında bakmak eğer gece ise burun kenarına ya da gövdesine parmak ile bastırıp çekince cildin sarı renk alıp almadığını kontrol etmek gerekir. 

  • Bebek gereğinden fazla uyku hali içindeyse 
  • Beslenmek için bile ayılamıyorsa.
  • Cildi ve gös akları sarardıysa
en yakın hekime başvurarak kanda bilirubin seviyesine baktırmak gerekir. 
  • Erken doğanlar 
  • Yetersiz beslenenler 
  • Kan uyuşmazlığı olanlar 
  • Kardeşte fototerapi alacak kadar çok yüksek sarılık olanlar
sarılık konusunda risk altındadır. 

Sarılık belirli bir düzeyin altındaysa yeterli beslenme ile geçebilir. Kandaki bilirubin seviyesi sınırın üzerindeyde bebek bilirubin düzeyi normale dönene kadar ışın tedavisi ( fototerapi) alabilir. 

Bir diğer sarılık türü de anne sütü sarılığıdır. Bebeğin sarılığının geçmediği durumlarda bir günlük anne sütü diyeti yapılarak bebek sarılıktan kurtulmuş olur. 

Yenidoğan Sarılık