Bebeklerde akmayan gozyasi ve capaklanma (GOZ YASİ KANALİ TİKANİKLİGİ)

Bera erken doğmasına rağmen rutinleri çabuk oturan ve sakin bir bebekti. Nadiren ağlar gibi oluyor ama ağlamıyordu. Zaten ağlamasını gerektiren bir şey de olmuyordu. Biz yenidoğan sünneti yaptırmayı tercih etmiştik Bera ilk defa o zaman ağlamaya başlamıştı. 17 dakika süren işlemin belki 20 saniyesi ağladı ama bir damla bile gözyaşı akıtmadı.

Bebeklerin 0-3 ay arasında göz yaşlarının akmadığını biliyordum bu sebepten gözyaşı akmadı diye endişe etmedim ama gözünden gözyaşı akar gibi gözleri dolu dolu oluyor sonra çapak gibi kuru kuru kirpik diplerine yapışan bir sıvı geliyordu.

İlk zamanlar soğuk havada başı üşüdü herhalde diye düşündüm. Fakat zamanla baktım ki durum çok daha farklı. Gözlemlerime bakacak olursak durum şöyle oluyordu.

  • Gözünün içinde sıvı oluyor ama taşmıyor.
  • Kısa bir zaman sonra bu sıvı çapak gibi göz ucuna doğru kayıyor.
  • Göz ucuna kayan sıvı iltihap gibi bir hal alıyor.
  • Sonra göz ucunda ve kirpik diplerinde bulunan bu sıvı kuruyor.
  • Gözlerini açmakta zorlanıyor ve göz kapakları yapışıyordu.

Bu gibi durumlarda çay pansumanının sanılanın aksine gözün mikrop kapmasına sebep olduğunu bildiğim için gözleri böyle olduğunda Bera'yı duşa sokuyor,  gözlerini ılık su ile yıkıyordum.



Artık bir göz doktoru ziyareti gerekliydi.


Göz doktoruna gittiğimizde doktor semptomları dinledi ve bir aletle muayene etti. Daha sonrada "Bebeğkte gözyaşı kanalı tıkkanıklığı var bu sebepten günde 3 set masaj yapacaksınız." dedi.

Günde 3 set 33 kez yapıp 100 e tamalayacaktık. Her gün düzenli bir şekilde masaj yaptım. Sabah öğle akşam olmak üzere 33 er kez masaj yaptım ve kısa süre sonra ilk göz yaşları inmeye başladı yanaklarından. Masaj ise işaret parmağınız ile göz pınarına bastırıp olduğunuz yerde parmağınızı kaldırmadan dairesel hareketler yapıyorsunuz



İnsan bebeğinin gözünden yaş gelince de sevinebilirmiş meğer.

Evet, bebeklerin göz yaşı belirli bir süre akmayabilir yalnız bu dönemde göz yaşı akıyor mu yoksa göz içinde birikme mi yapıyor buna dikkat etmek