Kinoali Omlet Yapımı

Okuyanlar bilir Lina yaratılış itibariyle iştahsız bir çocuk.Et yer,sebze yer,tahıl da yer;ama canı isterse. Mesela bugün koca bir tabak semizotu yedi diyelim,iki hafta sonra ya da bir hafta sonra verdiğimde ağzına sürmez "Ben bunu yemem!" der vb.Bu sebepten onun öğünlerinin içerik bakımından zengin olması benim için önemli.

Yaş 3,5 hala kemik iliği için her hafta kasabım bana koca koca kemikler ayırıyor.Bunları öyle çok supersonic anneyim densin diye yazmıyorum ;çünkü değilim.Sadece mutfakla uğraşmaktan çok keyif alıyorum ve konu çocuğum olduğunda ona besin değeri yüksek şeyleri yedirmeyi tercih ediyorum.Yeri geldiğinde paketli gıda ya da birkaç kez fast foot yediği de oldu ama çoğunlukla çocuğum için evde pişirdiğim şeyleri çeşitlendirmek ve zenginleştirmek hobim benim.

Geçenlerde bir markette bir kadın yana yıkıla kinoa arıyordu.Diyetinde bunu kullanıyor diye koca markette gezmediği yer kalmadı.Ben de merak ettim nedir bu kinoa diye işte buymuş:

Kinoa,


Yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bir bitki türüdür. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir.100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir.Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.


Resimde görüldüğü gibi ince bulgurdan biraz daha minik taneleri var.Bu haşlanmış hali.

Sonra doktorumuza sorup almaya karar verdim.Ben bunu neye katsam, nasıl yedirsem derken omletine katmak aklıma geldi.Hafif haşladım ve tel peynirli omletin içine iki yemek kaşığı kinoa koydum.

Siz de çocuğunuzun öğünlerinde ,çorbasında ,krebinde,omletinde,muhallebisinde  vb. kullanabilirsiniz.

Küçük bir not:Sadece yemek içinde pişerek değil de yemeğe sonradan katılması besin değerinin ölmemesi açısından elzem.


Kaynak :Vikipedi

Kinoa nedir