İştahsızlık çeşitleri ve çözümleri..

   Ek gıdaya geçtikten sonra anladım ki sen öyle çok yemek aşıklısı bir bebek değilsin ve öyle bir çocuk asla olmayacaksın bu sebeple o dönemlerde araştırmalar yapıyordum acaba ben yanlış bir şey mi yapıyorum diye.Öncelikle Bir kitap okudum ve kararlarım değişti kendimde olan hataları keşfettim kitabım buydu,çocuğu yiyen yemeyen her anneye tavsiye ediyorum.



Sonraları araştırırken bir yazıya rastladım tamda senin iştahsızlığının tavan yaptığı 13. ayımızda edindiğim bu bilgileri hazır bu ayımızın özetini daha yeni yazmışken paylaşayım dedim.



1.Yemek Seçen Çocuklar:

Bazı lezzetleri,koyu kıvamlı yada daha sulu şeyleri yemeyi reddedip zorlamaya asla gelmezler direnç gösterdiğinizde de aşırı tepki gösterirler.

Ne yapmalı:

Bu tarz çocukları asla zorlamamak gerekirmiş,sadece yanında yiyerek örnek olmak ama asla ağzını sıkıp,burnunu sıkıp zorla yedirmemek gerekirmiş çünkü:zorlandığında daha da çok tepki veriyorlar ve yemeyi komple reddedebiliyorlar

2.İştahsız ve hareketli çocuklar:

Yemek yemek konusuna karşı ilgisizdirler,bir şey vermesem aç gezecek dedikleri tür çocuklar bu sınıfa girer,az porsiyonlarla kolay doyarlar.

Ne yapmalı:

Sofrada keyifli vakit geçirebileceğiniz anlar yaratın,yemek için eğlenceli de olsa bir disiplin oluşmuş olsun.

3.İştahsız zannedilen normal beslenen çocuklar:

Bu grup çocuklar aslında normal düzeyde yerler ama anneleri onların hep aç gezdiğini düşünür.

Ne yapmalı:

Bu grup çocukların değilde ebeveynlerinin yapacağı bazı şeyler var oda biraz rahat olup çcocuğu kendi haline bırakmak ve gelişiminde bir sorun yoksa çocuğu sıkmamaları.


4.Yemek yemekten korkan çocuk:

Bu çocuk grubu beslenmeye karşı şiddetle direnç gösterir,ağızlarını açmayı reddederler yemek yememek için ellerinden gelen karşı koyma mevcuttur.

Ne Yapmalı:

Sistematik duyarsızlaştırma yöntemi bu gibi durumlarda işe yarar yani çocuğu korktuğu olgu ile belirli aralıklar karşı karşıya getirerek ondan korkulmaması gerektiği anlatılır.Zorlamadan sabırla üzerine eğilince geçecek bir durumdur.

5.Herhangi bir hastalığa bağlı iştahsızlık:

Bazı çocukların iştahsızlıklarının temelinde bir hastalık yatabilir,bir çok çocuk hastalığı iştahsızlığı da beraberinde getirebildiği gibi,iştahsızlık ciddi hastalıkların öncesi sinyal veren bir olguda olabilir.

Ne Yapmalı:

Doktora danışmalı,çocuğun iştahsızlığının bir anne kaprisi olmadığı ve durumun altında olabilecek bir şeyden şüphelenildiğinin önemle belirtilmesi ve çeşitli tahlil ve tetkiklerle durumun araştırılması gerekir.

6.İştahsız ve içine kapanık bir çocuk

Bu gibi çocukların iştahsızlıklarının altında anne-baba ayrılığı,evde huzursuzluk,yeterince ilgi görememe gibi durumlar yatar.

Ne Yapmalı:

Bu tarz durumlarda ebeveyn çocuk ilişkinin detaylı bir şekilde ele alınması ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

kaynak:İdentification and Management of Feeding Difficulties 




Bu arada hepsini yaptık denedik olamadı yine yemiyor yine yemiyor dediğinizi duyar gibiyim.Bazısı yemiyor işte bunu da böyle kabullenmek lazım benden size tavsiye a dostlar.