Bir kardeşin olacak.

Kardeş haberi vermek değişik bir duygu.Daha önce de yazdığım gibi aynı zamanda da hassas konulardan.Yalnız bunun için tam olarak belirlenmiş bir 'doğru zaman' yok.Biz başlarda söylememiş ve Lina için doğru zamanı beklemiştik.Akışına bırakmak ve doğru zamanı çocuğun kendisinin bulmasına karar vermek en doğrusu sanırım.

Lina kardeşi olmasını çok istiyordu.Bunda okula yeni başlayan bir arkadaşının emzik kullanan bir kız kardeşi olması (Minel) ve onu çok sevmesiydi.Bunun yanında bir de minik Toprak vardı."Anne bir görsen Minel öyle tatlı ki sürekli sevmek istiyorum." ya da " Anne benim de erkek kardeşim olsun adı Toprak olsun gibi şeyler söylüyordu.

Bir keresinde birlikte uyurken "Nevresimindeki biberondan süt için Çilek Kız figürünü göstererek "Anne kardeşime de bu biberondan alalım hatta bu yastık kılıfından da alalım olur mu?" dedi.Ben de "Tamam olur anneciğim,bir gün kardeşin olduğunda aynısından alırız." demiştim.Bu söylemlerinin kardeş istediği için mi yoksa kardeşi olacağını anladığı için mi olup olmadığı kestirememiştim.

Bayram tatiline çıkmadan önceki hafta,bir gece Lina ile birlikte yatıyorduk.Ele ele tutuşmuştuk ve ben onun uyuması için masal anlatıyordum.Pek uyumaya niyetli olmadığı için bu yöntemi tercih etmiştik.Uykusu tam gelmediğinden ayağı bacağı sürekli kıpırdıyor ve yerinde durmakta zorlanıyordu.Karnıma ufak bir tekme gelince "Karnıma dikkat et anneciğim olur mu?" dedim."Tamam anne! Biliyorum içinde bebek var." dedi.O an doğru zaman bu zaman mı bilemediğimden afalladım."Olsun ister misin?" diye saçma sapan bir soru sordum."Anne zaten biliyorum bebek var.Filiz öğretmenimin de var,seninde var."dedi.Gerçekten de Filiz öğretmen de hamileydi ve Lina durumu anlamıştı.Ne diyeceğimi tam anlamı ile bilemediğim için "Hadi bakalım uyumamız lazım,geç oldu." diyebildim.

Çocuk bir şeyleri farkına vardıktan sonra hala söylememekte diretmek çok anlamsızdı.Kendi kafasında,engin hayal gücünde kim bilir konuyu nereye oturtacak,belki de kafasını daha fazla karıştıracaktı.Bu yüzden pedagogumuz Aytül hanıma danışmak istedim ve varsa bir kitap önerisi almak.Yakın zamanda kendisini ziyaret etmek istiyorduk ama bayram tatili araya gireceği için konuyu bir an önce çözmem lazımdı.Arkadaşım Gamze onun yakın arkadaşıydı ondan sormasını rica ettim.Aytül hanım:

Lina farkındalığı ve sezgisi çok yüksek bir çocuk,o nedenle geçiştirmemek ve en basit haliyle sorularını cevaplamak çok önemli.Bu duygusal olarak da süreci hazmetmesine yardımcı olacaktır.Örneğin gidip o yastık kılıflarını almak,birini paketleyip Lina'nın kardeşi için saklamasını sağlamak vb. yöntemler uygulayabilirler.

dedi.

Bizde doğru zamanı kolladık ve bir daha sormasını bekledik,sürekli dilinde olduğu için soracaktı zaten o yüzden konuya biz değil o girsin istedik.

Bayram tatiline çıkacağımız ilk gece 6,5 saatlik trafik işkencesinden sonra gece 04:30 gibi Yalova'da ki evimize vardık.Lina bir bardak süt içti ve uyuması için yanına yattım."Anne ben açım." dedi.Aklıma gelmemişti aç olabileceği,yolda 4 saat uyumuş son 2 saat uyanıktı,inmeden 1 saat önce tost yemiştik .Neyse peynir istedi ve ben ona peynir ekmek yedirdim.Sonra başladı Minel'i anlatmaya ve aramızda şöyle bir konuşma geçti.

_Anne bir gör nasıl tatlı,çok minik sevimli bir şey.
*Kim anneciğim o?
_Minel var ya anne emzikli olan,İklim'in kardeşi.
*Lina çok mu seviyorsun Minel'i?
_Evet anne çok seviyorum.
*Peki kardeşini de öyle sevecek misin? diye girdim konuya.
_Seveceğim tabi ama ismi Minel olsun.
*Tatlım ama kardeşin erkek.
_Ama sen kızsın annelerden kız çocuk olur,babalardan erkek çocuk olur.-başını sevimlice yana eğerek-Belki kızdır nereden biliyorsun?
*Bebeğim ama Uzay,Emir,Aren onları da anneleri doğurdu bak onlar erkekler.Bebekleri babalar doğuramaz senin kardeşin de erkek.
_Olsun ben onu da severim.
*Kardeşin sana bir hediye aldı Lina.Uyanınca görmek ister misin? Ona biz almıştık ve bu şekilde vermek istediğimiz için beklemiştik.
_Şimdi göster anne.

Ve ben onun için aldığımızı yüzme simidini gösterdimÇok sevdindi.Sonra eğildi ve karnımı öptü."Canım kardeşim,iyi geceler." dedi ve uyuduk.


Ara sıra onları böyle hayal ediyorum inşallah böyle görmek de nasip olur.

İşte böyle, çoğu zaman Lina kardeş kelimesi ile barışık ve paylaşmaya hazır görünüyor.Biz ailecek onu süreçlerin hepsine ortak etmeyi düşünüyoruz,tabi o da isterse.Bunun yanında bebek gibi davranma,minik oğlan yanımızda uyuduğu için yanımızda yatmak isteme gibi şeyler olacak.Hatta çoğu zaman kıskanıp belli etmeyecek ya da bazı zaman edecek bunları biliyorum çünkü bunlar işin doğasında var.Yaşayıp göreceğiz bakalım,zaman bize her şeyi gösterecek.



Kardeş haberi nasıl verilir