Hamilelikte migren ve çaresi

Hamilelikte migren


Erkekler hiç kızmasın ama ne gelirse kadınların başına geliyor.Öyle sünnetle askerlikle geçiştirilir cinsten şeyler de değil hani.Yaratılış itibariyle biz, 1-0 yenik başlamışız olaya. "Ahhhh Havva anamız yemeseydin ya o elmayı!" şakası yapmak istesem de bilimsel olarak konu o kadar basit değil.Doğduğumuz andan itibaren hormonlarımızın esiri olarak dünyaya gelmemiz bunu en başlıca sebebi.Her şeyin sorumlusu progesteron ve östrojen.

Biz kadınlar erkekler gibi değiliz; değişen hormonlarımız sayesinde erişkinlik,yetişkin ve menopoz dönemlerimiz hayli çalkantılı geçiyor.Kadınları anlamanın,değişen ruh hallerine ayak uydurmanın zor olduğundan bahseden erkeklere şunu hatırlatmakta fayda var; biz o değişen ruh hallerinin etkileşimleri ile sağlıklı bir bedene ve sağlıklı bir zihne sahip olmaya çalışıyoruz.Bunun yanında belki birinin kızı,birinin eşi,birinin annesi,birinin patronu,evinin kadını ya da üzerimize biçilen bir sürü rolü yerine getiriyoruz.

Şüphesiz ki adet dönemleri öncesi /sonrası ve menopozdan sonra kadın hayatının en değişik hali hamilelik dönemi.İnsana yaşayacağı tüm zorluklara rağmen "Dünyaya iyi ki kadın olarak gelmişim." dedirten bir dönem fakat bunun yanında yaşanan hormon değişimi ve etkileri insanı zorlayabiliyor.

Yaptığım bu uzun girizgahtan sonra konuyu direkt hormonlarla alakası olan ve kadınların %74 'ünün yaşadığı bir hastalığa getireceğim,migrene.

Doğrudan östrojen seviyesine bağlı olarak baş gösteren bir rahatsızlık olan migrenin bir çok çeşidi var en çok görülenleri ise şunlar:

Auralı Migren: 

Başta ağrı,kokulara karşı hassasiyet,ışıktan rahatsız olma,kollarda ve bacaklarda uyuşma,ağızda değişik tat alma.


Mestrual Migren ( Adet döngüsü migreni)


Adet dönemindeki östrojen dalgalanmasına bağlı olarak gelişen auralı migrene benzeyen migren türü.Diğer dönemlerde görülmez.

Abdominal migren 


Bağ ağrılarının yanı sıra mide bulantısı,karın ağrısı da görülen migren türüdür.

Retinal Migren 

Şiddetli baş ağrısının yanı sıra gözlerde aşırı ağrı, bazen geçici görme kaybı olan migren türüdür.



Benim yaşadığım migren türüne sanırım tıp isim bulamadı;çünkü görme kaybına gitmese bile ben bunların hepsini bir arada yaşıyorum.Önce gözlerimde bir ağırlık oluyor,sonra kafamda bir ağrı hali,saç diplerim bile acıyor ve midem bulanmaya,kolum uyuşmaya başlıyor.Kusmak isteme hissi ama kusamama,bağ arısından uyuyamama,ışıkta asla duramama ve peşinden kafa tasım iltihaplanmış gibi dokununca bile sızlayan bir hale geldiğinde ağlamaktan başka yapacak bir şeyim olmuyor.

Genelde bu gibi durumları önceden sezip ağrı kesici alsam bile asla ağrım geçmiyor.Eeg,MR,CT gibi bir çok tetkikin yanında bir çok tahlilde yapıldı,3 yıl takip edildi ve migren teşhisi aldım.Kullandığım ilaçlar alternatif yöntemlerden de pek fayda görmedim.Krizim tuttuğu an direkt hastaneye gidiyoruz.Genelde gözümü açamıyor ve tekerlekli sandalye ile müşahede odasına gidiyorum.Damardan en kuvvetlisi olarak bilinen bir sakinleştirici ve kalçadan kuvvetli bir ağrı kesici ile kendimden geçip sabaha kadar uyuyorum.Şanlıysam bir gün değilsem üç gün sürdüğü oluyor.

Çin Yağı ( Nane Yağı) ben kapalı çarşıda bayağı soruşturduktan sonra bu yağı aldım.

E hamile olunca durum değişti tabi.Sevgili Tüten'in önerisi ile eft yaptım bir nebze olsun rahatladım belki düzenli yapsam ya da odağıma tam olarak alabilsem daha etkili olurdu çünkü ben iş yerinde yapmak zorunda kalmıştım.Bunun yanında beni anında rahatlatan sevgili instagram'da ki annelerin önerisi olan Çin Yağı (Nane Yağı) oldu.

Eft nedir derseniz işte böyle bir şey, bazı odak noktaları uyararak iyileşeceğinizi düşünmeniz sizi başarıya götürüyor.Olay odaklanmak ve zihni başka yöne yönlendirip belirli noktaları uyarmak.Bunu saçma buluyorsanız bir yandan videoyu izleyin ve yaparken dua edin ama tam odaklı olarak dua edin, iyi olacağınıza inanın.Sonuçta her şeyin temelinde inanç var.



Eft nasıl yapılır derseniz o da burada 




Bunun yanında anlık ve hemen rahatlatıcı bir çözüm istiyorsanız çin yağından işaret parmağınıza bir kaç damla damlatın,, şakaklarınızı dairesel hareketlerle ovun, gözünüze çok yakın tutmamaya özen gösterin.Yaparken o ana odaklanın ve ağrınızın geçtiğini düşünün.Kısa bir süre sonra ağrıya veda edeceksiniz.

Size hamilelikte migren için kullanabileceğiniz iki yöntem söyledim biri uzun vadede bundan kurtulmanızı sağlayacak (eft) diğeri ise kısa vadede etkili çözüm için (çin yağı).


Hamilelikte migren